Nieuwe ervaringen

Wat vliegt de tijd!

Wat gaat de tijd snel! Ondertussen ben ik al 5 weken in het warme Suriname! Ik heb al heel wat kunnen genieten maar het is ook tijd geworden om mij volledig in te zetten voor de stage! Ik heb al heel wat indrukken opgedaan tijdens de 5 weken dat ik in het land ben. Maar deze indruk blijft toch steeds in mijn gedachten hangen waar ik ook ga. Stillaan begin ik het gewoon te worden dat de mannen hier houden van blanke dames. Overal waar we gaan of staan worden we wel eens nagefloten of aangesproken. In het begin had ik het daar wat moeilijk mee want ik voelde mij niet zo goed op mijn gemak. Ik had wel al eerder gehoord van studenten die hier vorig jaar waren dat dit vaker voorkwam, maar zo vaak en opvallend had ik niet gedacht. Ze doen dit vaak om ons te versieren. Ik vind het vooral moeilijk om te weten wie je wel of niet kan vertrouwen. Spreken ze ons aan omdat ze ons even willen begroeten of zijn er bijbedoelingen? Dit blijft voor mij een raadsel. Wanneer we naar school fietsen, toeteren ze ook vaak. Er was ook ééns een man die mijn arm probeerde vast te nemen wanneer hij langs mij reed met de wagen. Dit was wel even schrikken. Gelukkig, niets aan de hand! (2.1)

 

Wat een spannend gevoel!

Ik startte in week 3 met een nieuw thema, thema wonen. Ik had samen in week 2 met juf Daniëlle enkele lesjes besproken dat ik zou geven. Ik bereidde me in het weekend heel goed voor en ging met een gerust hart op stage. Toen ik aankwam op school, was ik helemaal niet zo gerust meer. Wat bleek, juf Daniëlle was niet aanwezig omdat ze de griep had en ik stond er helemaal alleen voor. Even een stress momentje(4.8), maar alles verliep heel goed. Ik ging er helemaal voor en begon met de klas wat in te richten in het thema. (4.4, 4.5) De kleuters waren vol verwondering. Ik had verschillende activiteiten voorbereid en nam ook de activiteiten over van juf Daniëlle. Ik haalde mijn creativiteit uit en zorgde ervoor dat de kinderen heel veel bijleerden over het thema.(4.1,4.6) Ik deed dit op maandag en dinsdag. Op woensdag was juf Daniëlle terug. Ik vertelde hoe het gegaan was en zij was heel enthousiast over mijn flexibiliteit. (4.4) De rest van de week werkten we samen als één team. Ik gaf de lessen dat ik voorbereid had en hielp met juf Daniëlle bij de andere activiteiten. (BACO 7) (4.2)

 

Kiezen we voor een time – out stoel of toch maar voor dreigen?

Vaak was het moeilijk voor de kinderen om mij te begrijpen waardoor ze vaak onrustig waren. Af en toe zijn ze zo druk waardoor ze een time – out moment nodig hadden. Ik zorgde voor een time – out stoel in de klas. En ja hoor, deze werkte uitstekend! (2.8)Ik zocht zelf naar een manier om de kinderen rustig te laten worden wanneer het even te veel werd. Hier in Suriname worden er ook niet veel tussendoortjes gedaan tussen de lessen en activiteiten door. Maxime en ik zochten hiervoor naar een manier om meer tussendoortjes aan te brengen. We besloten om een voorstel te doen aan het schoolhoofd en onze mentoren om tussendoortjesbundels te maken.(2.6) Dit zal dan ook ons eerste project zijn. We zorgen voor 4 bundels dat telkens ingedeeld worden per graad. Er zal een boekje zijn voor de kleuters, de 1ste en 2de klas, 3de en 4de klas en voor de 5de en 6de klas. Wij zorgen ook voor het nodige materiaal in een box. Het schoolhoofd was heel enthousiast over ons initiatief omdat ze zelf zegt dat de kinderen heel druk zijn in de klas. BINGO, een heel goed voorstel en laten we hopen dat ze deze materialen dan ook blijven gebruiken. (2.1)

 

Wanneer de kinderen druk zijn, gaat mijn mentor vaak gaan dreigen. Ze gebruikt vaak de zinnen:

‘Als je niet luistert, zal je straks wat meemaken!’
‘Hou je mond of moet ik je zwepen?’
‘Moet ik je even door elkaar schudden zodat al het slechte uit je gaat?’

 

Hier heb ik het soms wel moeilijk mee. Ze heeft nog nooit een kind geslaan toen ik er bij was, maar af en toe heeft ze hen een schudding. De kinderen zijn er dan 5 minuten door verwonderd maar daarna zijn ze opnieuw druk en rennen ze door de klas. Ze haalt ook vaak haar grote lat uit waarmee ze op tafel slaat. De kinderen schrikken en gaan vliegensvlug gaan zitten op hun plaats. Dit ook maar voor enkele minuten of zeg maar seconden. Juf Daniëlle vroeg hoe wij het doen in België om de kinderen rustig te maken of te straffen en wat ik van hun manier denk. Ik zei eerlijk dat ik het soms wat moeilijk heb met het dreigen en dat ze de kinderen door elkaar schudt. Ze reageerde daar heel positief op. Ze zei meteen dat het goed is dat ik dat durf zeggen. (2.4, 3.2, 3.3) Ik vertelde ook dat ik de dagen dat ze afwezig was werkte met een time – out stoel. Ze gaan even op de stoel zitten om te rustig te worden. Ze was meteen enthousiast over het idee en gebruikt nu ook af en toe de time – out stoel. Wanneer ze merkt dat enkele kinderen niet aandachtig luisteren terwijl ik les geef, gaat ze ook dreigen. ‘ Als je niet luistert naar juf Lies, zal je wat meemaken.’ (2.9, 5.3) Ik reflecteer elke dag na de stage hoe ik mijn aanpak kan aanpassen aan de noden van de kinderen. Ik heb ook elke dag na de lesuren een gesprek met juf Daniëlle over de afgelopen dag. Dit gesprek helpt me heel goed om mijn lessen voor te bereiden en indien nodig aan te passen. (2.7)

 

Wat een zalig LONG weekend zoals ze dat hier zeggen!

Na een leerrijke stage week, is het weekend aangebroken. Niet zomaar een weekend, een LONG weekend zoals ze het hier zeggen. Dinsdag begint de schoolweek pas opnieuw. Op vrijdag namiddag ging ik druk aan het werk om mijn volgende stageweek voor te bereiden. Zo kon ik zaterdag, zondag en maandag volop GENIETEN!

Op zaterdagmorgen werkte ik nog even aan mijn blog. We namen zaterdagnamiddag de bus naar Groningen. Wat een avontuur! We stapten op en werden meteen begroet door een man. Hij praatte de hele weg. Onderweg stapte er nog een man op. Hij begroete ons en zei ‘ Ik ben Mister J’. De man voor ons kende hem en vertelde ons dat hij Jesus is. De twee mannen waren helemaal in de ban van ons. Jesus zei voortdurend ‘ i love you girls, ik zal jullie komen stelen uit Groningen’. Dit was wat eng maar we hadden heel veel plezier en moesten heel veel lachen.(3.1) Na een uurtje kwamen we aan in Groningen bij de andere studenten. We bleven daar overnachten en gingen zondag Groningen gaan verkennen. We gingen naar de Waterkant en genoten van het uitzicht. In de namiddag gingen we een pompelmoes plukken uit hun fantastische tuin en waagden ons aan een plonsje in het zwembad. Heerlijk verfrissend en oh ja, wat een mooi kleurtje hielden we er aan over. In de late namiddag gingen we terug met de taxi naar de stad. De 3 studenten uit Groningen kwamen mee en bleven bij ons overnachten. We gingen samen wat eten in de stad in Zus en Zo en bezochten nog even de Palmentuin. Maandag was het een vrije dag voor ons. Het is de dag van de Revolutie. We vertrokken maandagmorgen naar Cleviapark. We kregen daar heel veel te horen over de geschiedenis van Suriname door Cynthia McLeoy. Zij is de dochter van de laatste Gouverneur van Suriname. Ze kon precies de geschiedenis laten herleven. Ze vertelde met heel veel passie.(3.4) Er was daar ook een culturele markt waar we allerlei dingen konden proeven en kopen. (2.5) Wat heb ik hier veel leuke herinneringen aan overgehouden!

Waterkant Groningen

Week 4

De tijd vliegt echt heel snel! We zijn al week 4 en wat heb ik het hier naar mijn zin boy, zoals ze dat hier zeggen! Het was maar een korte week, want op maandag was het een vrije dag en op vrijdag was het carnaval. Op dinsdag, woensdag en donderdag stond ik opnieuw voor de klas. Het was wel heel spannend want het was kijkochtend voor de ouders.(BACO 6) Elke dag kwamen er ouders kijken naar hun eigen zoon of dochter. Ik stelde me voor aan de ouders en vertelde kort wat ik in Suriname kom doen.(4.8) Ik probeer om zoveel mogelijk ideetjes van mijzelf in de lessen te verwerken. Ik hou er ook van om nieuwe dingen uit te proberen met de klas. (BACO 2, BACO 5) Nu ik de klas al een stuk beter ken en de kinderen ook mij beter kennen was het tijd voor vernieuwing. Ik werkte een lesje taal met muzische vorming erin verwerkt uit. Ik richtte mij op ademhaling en de geleerde klanken. De kinderen waren heel enthousiast. Ik nam het klasgesprek ook wat anders aan. Ik zette de kinderen in een kring en werkte met naamkaartjes. De kinderen waren vol spanning aan het wachten tot hun naamkaartje uit het potje kwam.( 4.3, 4.5, 4.6) De 3 dagen zijn vlot verlopen. De band met mijn mentor is heel goed. We kunnen heel goed met elkaar praten en dit zorgt voor TOP – teamwork. (4.2, BACO 7)
Ik wil heel graag de kinderen verschillende dingen bijleren maar niet enkel op de manier van de juffen hier in Suriname, maar ook op mijn eigen manier. Ik had het daarover met juf Daniëlle. Ze staat open voor nieuwe werkvormen en ideeën. (4.1)


Carnaval
Wat keken de kinderen er naar uit om carnaval te vieren. Ze waren al de hele week druk bezig over hun kostuums en het feestvieren. Ze keken heel erg uit naar al het lekkers dat ze op die dag konden kopen op school. De kinderen moesten allemaal hun kostuum zelfmaken. En ja hoor, ik deed ook mee! Ik haalde mijn creativiteit naar boven en maakte een rok, een masker en armbanden.(4.6, 2.5) Het was leuk om te zien hoe de kinderen allemaal verkleed waren en ook enkele leerkrachten hadden een zelfgemaakt kostuum. Ik had een ander gevoel deze dag dan de andere dagen op stage. De leerkrachten waren heel flexibel en dansten er op los. (3.1) Ik maakte eerder deze week samen met de kinderen een masker voor carnaval. Ze prikten het masker uit om daarna te gaan versieren met glitters. Ik had die dag ook een gesprek met mijn mentor over hoe mensen carnaval vieren in verschillende landen en in verschillende culturen. (2.5 , 2.7) Een leuk feest om de week te beeïndigen.

Tot snel, Lies 

BACO 2: de leraar als opvoeder
BACO 5: de leraar als onderzoeker en innovator
BACO 6: de leraar als partner van ouders/verzorgers
BACO 7: de leraar als lid van een schoolteam

2.1: culturele zelfkennis
2.4: culturele ontvankelijkheid
2.5: culturele kennis
2.6: culturele relationele competentie
2.7: culturele communicatieve competentie
2.8: culturele conflicthantering
2.9: multiperspectiviteit
3.1: zich internationaal oriënteren
3.2: een eigen mening vormen over maatschappelijke of internationale onderwerpen
3.3: een eigen mening uiten over maatschappelijke of internationale onderwerpen
3.4: maatschappelijke betrokkenheid tonen
4.1: zelfstandig functioneren
4.2: samenwerken en netwerken
4.4: zich flexibel opstellen
4.5: andere perspectieven onderzoeken
4.6: creativiteit tonen
4.8: zich handhaven in stressvolle situaties
5.3: kennis hebben van de beroepsuitoefening in andere landen