Groot land, grote ontdekkingen
Teamwork
Na heel wat brainstormen en nadenken over een duurzaam project op onze stageschool, kwamen we op het idee om te werken rond tussendoortjes. Maxime en ik gingen samen naar het schoolhoofd om ons idee voor te stellen. We kregen meteen groen licht. Ze was heel enthousiast en vond zelf dat de kinderen de laatste tijd heel wild waren in de klas. We dachten na over de uitwerking van het project en kwamen op het idee om een tussendoortjes-box te maken. De tussendoortjes bestaan uit verschillende onderdelen zoals liedjes, versjes, actieve en rustige spelletjes en bewegingstussendoortjes. We maakten per graad een 30-tal tussendoortjes dat we samenbundelden aan een ring. We werkten per kleur. De kleuters kregen blauw, de 1ste en 2de klas rood, 3de en 4de klas geel en de 5de en 6de klas kreeg groen. Het nodige materiaal voor de tussendoortjes te kunnen uitvoeren zit in de box. Na een dag hard werken waren onze 120 tussendoortjes klaar. Wat een opluchting na het vele knippen en lamineren. (4.2, 4.3)


We stelden het project voor aan het schoolhoofd, de leerkrachten en maakten een planning op voor de komende 2 weken. We voerden het project uit in week 5 en week 6. We gingen per week 1 of 2 keer langs per klas om twee tussendoortjes uit te proberen met de leerlingen. Dit was een succes. De leerlingen en de meeste leerkrachten waren heel enthousiast over het project. We lieten de leerkrachten kennismaken met de box en stelden voor dat ze zelf ook eens een tussendoortje konden uitproberen. De tussendoortjes-box is gemaakt voor de school en zal ook op school blijven. Ons doel is vooral dat de kinderen even hun energie kwijt kunnen tussen twee lessen door aan de hand van een leuk tussendoortje en dat de leerkrachten de box blijven gebruiken wanneer wij terug in België zijn. In de klas waar ik stage loop gebruik ik elke dag de tussendoortjes-box. De kleuters zijn heel enthousiast en vragen altijd zelf om eens een leuk spelletje te spelen. Juf Daniëlle probeerde ook al zelf eens een tussendoortje uit met de kleuters. De juf van de 6de klas stelde zelf voor aan ons om elke morgen 5 minuten langs te gaan om even een tussendoortje uit te voeren met de leerlingen. Dit deden we dan ook met veel plezier. (BACO 7) (4.6)






New ideas, happy people
In het begin van de stage volgde ik vooral de manier van juf Daniëlle in het lesgeven. Ik bracht de lessen aan op dezelfde manier. De manier waarop zij les geeft vind ik best wel goed maar ik mis soms het spelelement en het kindvriendelijke erin. Ik deed dit vooral omdat ik haar en de kleuters moest leren kennen. Ook voor mij was het een hele aanpassing in de kleuterklas hier. De kleuters moesten ook even wennen aan mijn accent. Het zou volgens mij een te groot verschil geweest zijn moest ik meteen de lessen anders aangepakt hebben. Ik had een goed gesprek met juf Daniëlle en kreeg alle vrijheid om de lessen op mijn manier te geven. In het begin zocht ik vooral naar het spelelement dat ik miste in de lessen. Ik probeerde om de lessen wat speelser aan te pakken waardoor de kinderen niet het gevoel hadden dat het enkel maar om leren ging, maar ook plezier beleven is een heel belangrijk deel in hun ontwikkeling. Ik ging ook enkele activiteiten met elkaar verbinden zoals taal en muzische vorming. Ik deed een oefening op ademhaling en terwijl gebruikte ik de aangeleerde klanken. (2.4, 4.3, 4.6)
Het spelen in de klas is zeker aanwezig. De kinderen krijgen elke dag een moment waar ze vrij mogen spelen. Soms gaan we naar buiten en kunnen ze zich uitleven met hun volledige lichaam. Dit is heel goed voor de grote motoriek. Ook binnen kunnen de kinderen spelen met verschillende materialen. Dit stimuleert dan weer de sociale communicatie tussen de kinderen. Ze gaan vaak in interactie met elkaar. Ik merkte op dat de kinderen soms wat wild waren tijdens het vrijespel in de klas omdat ze telkens met hetzelfde moeten spelen. Er is veel materiaal aanwezig maar dan ook weer niet veel. Er is veel ontwikkelingsmateriaal aanwezig zoals bouwdozen, kralenplanken, kralen, lotto… De poppenhoek en de keukenhoek ziet er helemaal anders uit bij ons in België. Maar dit is zo mooi om te zien hoe de kinderen stralen wanneer ze mogen spelen met het weinige materiaal in de hoekjes. Ik zocht naar een manier om wat extra materiaal te kunnen aanbieden. Tijdens het vrijespel kunnen de kinderen ook aan tafel spelen. Ik maakte een memory en patroonkaarten zodat er wat nieuw was voor de kinderen. En ja hoor, de kleuters en de juf waren heel enthousiast over het materiaal. De juf vroeg mij eerder om te helpen met het opnieuw organiseren van haar klas. Dit zal ik dan ook uitwerken als tweede project. (BACO 5) (4.3, 4.5, 4.6)






Foto links poppenhoek, foto rechts keukenhoek
Na inspanning, komt ontspanning
Op zaterdag hadden we begeleidingsgesprek in Groningen. We gingen met z’n allen op bezoek bij de drie studenten. We konden genieten van verschillende gerechten en waagden ons aan een plonsje in het zwembad. Maxime en ik maakten samen met de verhuurders Surinaams eten. We maakten kroketten en loempia’s. Iedereen bracht wat mee. We speelden tijdens het begeleidingsgesprek een bordspel. Aan de hand van het spel leerden we meer kennen over Suriname en verschillende belangrijke personen in en uit de geschiedenis van Suriname. Het is heel leuk om samen te zijn met alle studenten want telkens hebben we heel wat te vertellen aan elkaar. We leren ook van elkaar en van de verschillende ervaringen.(2.5)

Op zondag gingen we met z’n allen naar de Colakreek met gids Raphaël. We leerden hem eerder kennen op een trip naar Peperpot. Heerlijk genieten aan een kreekje met een lekkere barbeque. Alles was goed geregeld dankzij Raphaël. Ook onze docent Lien Vanopstal was mee op trip. Ze is eerder deze week aangekomen in Suriname om kennis te maken met de verschillende scholen. Wat hadden we een leuke tijd met haar. Na een zalig weekend waar we konden genieten van het mooie uitzicht waren we klaar om opnieuw op stage te gaan.


Sorteren, dumpen of verbranden? ACTUALITEIT
Gisteren zag ik op een Surinaamse nieuwssite een artikel waar ik al lang enkele vragen bij heb. Toen ik aankwam in Suriname zeiden de verhuurders dat ze hun afval in één zak steken. Met andere woorden sorteren ze hier niet. Ik vond dit heel raar in het begin maar ik volgde natuurlijk de regels hier. Overal waar je gaat in Suriname zie je langs de weg afval. Dit is zo schrijnend om te zien, want Suriname heeft zo’n mooie natuur. Ik stel me daarbij toch wel de vraag waarom sluikstorten mensen? Is het te duur om vuilniszakken te kopen? Of is er een andere reden? Heel vaak zie je ook mensen die hun afval verbranden. In het deeltje van Paramaribo waar wij logeren hoeven we geen speciale vuilniszakken te kopen. Je stopt alles in een zwarte zak. Wanneer je in Groningen komt, zie je vaak hoopjes afval dat mensen verbranden. Daar moeten ze wel speciale vuilniszakken kopen. Maar volgens mij is dat geen reden om het afval te sluikstorten of te verbranden. Maxime en ik gaan elke dag met de fiets naar school en zagen langs de weg een grote bak staan waar je petflessen in kan stoppen. Wij proberen dan ook zelf zoveel mogelijk te sorteren. Wij zijn dat ook gewoon van in België. Volgens mij is het voor het land toch een groot punt waar aan ze willen werken. Dit kan je dan ook lezen in het artikel. Suriname gaat via een project huishoudafval op een milieu verantwoordelijke manier verwerken. Het project werkt samen met verschillende landen. Ik hoop dat dit binnen enkele jaren zal verbeteren. (3.1, 3.2, 3.4)
Er worden hier ook veel plastic zakken gebruikt. Wanneer je naar de winkel gaat krijg je bijna voor elk product een nieuw zakje. Dit vind ik echt een absurd idee. Wanneer Maxime en ik naar de winkel gaan, nemen we telkens onze rugzak mee waardoor we geen plastic zakjes hoeven mee te nemen. Dit vinden de mensen vaak heel raar en kijken ons dan ook heel raar aan. Heel veel landen zijn sterk bezig met het verminderen van plastic zakken. In België moet je in de meeste winkels betalen voor een zakje of kan je een herbruikbare tas kopen. Hier in Suriname kan je ook een herbruikbare tas kopen maar mensen gebruiken dit zelden. Wanneer je in een Warung (afhaal restaurant) eten gaat kopen, krijg je je eten in een foambakje. Dit is ook heel erg vervuilend voor de natuur. Ik zag een artikel op de Surinaamse nieuwssite Waterkant dat ze tegen 1 januari 2019 een verbod wilden invoeren op plastic zakken. SuReSur is een stichting dat plastic zakjes wil uitbannen in supermarkten in Suriname. Dit is niet gelukt want we zijn al eind maart 2019 en er is nog steeds een overvloed aan plastic zakjes in de supermarkten.
Ik sprak met mijn mentor over dit thema. Ze vind dit ook heel belangrijk. Ze probeert er zoveel mogelijk aan te werken in haar klas. De kinderen mogen enkel eten meebrengen in brooddozen en drinken in een drinkfles. Ook wanneer er op school melk, chocomelk of yoghurt gedronken wordt, moeten de kinderen een eigen beker meebrengen. Op school is er nog niet zoveel aandacht voor het milieu. Er wordt eten gegeven in foambakjes en er wordt gedronken uit plastic cups of plastic zakjes. Hierover had ik ook een gesprek met de hoofdkleuterleidster. Wanneer de kinderen op school melk, chocomelk en yoghurt krijgen, wordt er gebruik gemaakt van het kosteloos materiaal om te knutselen. In de kleuterklas gebruiken we de cups en de lege flessen. Dit vind ik een heel goed initiatief. Ze vertelde me ook dat ze eerder een gesprek had met het schoolhoofd over hoe ze kunnen werken aan het milieu. Ik integreerde ook het thema milieu in de lessen rond planten. We hadden het over de natuur en ik vroeg aan de kleuters hoe we de natuur netjes kunnen houden. We hadden het ook over sorteren van het afval. Ik ging samen met de kleuters op het erf en we keken wat we allemaal zagen. We zagen heel veel afval want op de school zijn er enkel vuilnisbakken binnen in de klas aanwezig. (BACO 2, BACO 10) (2.9, 3.3)
Tot snel, Lies.


Foto links speciale dagen, foto rechts dagelijkse pauze


Waterkant.(12/07/2018). Per 1 januari verbod op plastic zakje bij winkels in Suriname. Geraadpleegd op 25 maart 2019, op https://www.waterkant.net/suriname/2018/07/12/per-1-januari-verbod-op-plastic-zakjes-bij-winkels-in-suriname/?cn-reloaded=1
Waterkant. (27/03/3019). Suriname gaat huishoudafval op milieu verantwoordelijke manier verwerken. Geraadpleegd op 30 maart 2019, op https://www.waterkant.net/suriname/2019/03/27/suriname-gaat-huishoudafval-op-milieu-verantwoordelijke-manier-verwerken/?cn-reloaded=1
BACO 2: de leraar als opvoeder
BACO 5: de leraar als onderzoeker en innovator
BACO 7: de leraar as lid van een schoolteam
BACO 10: de leraar als cultuurparticipant
2.4: culturele ontvankelijkheid
2.5: culturele kennis
2.9: multiperspectiviteit
3.1: zich internationaal oriënteren
3.2: een eigen mening vormen over maatschappelijke of internationale onderwerpen
3.3: een eigen mening uiten over maatschappelijke of internationale onderwerpen
3.4: maatschappelijke betrokkenheid tonen
4.2: samenwerken en netwerken
4.3: zelfvertrouwen hebben
4.5: andere perspectieven onderzoeken
4.6: creativiteit tonen
Maak jouw eigen website met JouwWeb